Blog

A makulátlan bőr nem szerencse kérdése

Kulcsár Marianna
Kulcsár Marianna
2023.01.05 12:26
A makulátlan bőr nem szerencse kérdése
Persze léteznek olyan szerencsések, akik ha semmit nem tesznek a bőrükért, az akkor is gyönyörű. A tapasztalatok alapján azonban ők vannak kevesebben, és sajnos még az életkor sem befolyásoló tényező.
De ha nem szerencse kérdése a makulátlan bőr, akkor vajon mi szükséges hozzá?
Segítek ennek meghatározásában, hogy hosszú távon ápolt legyen a bőröd.

Első és legfontosabb kérdés tisztázni a bőrtípust, majd ha ez megvan, egy tudatos arcápolási rutint célszerű kialakítani. 
Te tudod, milyen lépésekből áll egy arcápolási rutin?

1. Arctisztítás
Itt szeretnék rögtön egy tévhitet eloszlatni. Nagyon sokan még mindig csapvizet használnak tisztításhoz, de ez még rövid távon sem megoldás, hosszú távon pedig kifejezetten káros. Csapvizes lemosás helyett használj inkább olyan lemosót, ami hosszú távon is biztosítja a kíméletes és hatékony tisztítást.

2. Tonizálás
A bőr pH-értékének visszaállítása a tonizálók feladata. Még jobb, ha ezen felül még hatóanyagot is tartalmaz, így megkezdődhet a bőr táplálása, netán regenerálása. 

3. Szérumozás
Meg kell jegyeznem, hogy a szérumok annak ellenére nem valók mindenkinek, hogy tele vannak hatóanyaggal. Ennek több oka lehet, pl. hogy az arcápolás későbbi lépésében a bőr már elegendő hatóanyagot kap, vagy egyszerűen nem igényli a bőr. Esetleg a rohanós reggelekbe nem fér bele, hiszen ennek is van egy minimális felszívódási ideje, még ha tényleg elhanyagolható is.
De ha szeretnéd kipróbálni a vízbázisű szérumokat, akkor itt van a helye, a tonizálás, és a hidratálás között.

4. Hidratálás
Itt szokott nagyon félrecsúszni az arcápolás, hiszen olyan óriási a kínálat az elképesztő kreatívan összeállított arckrémekből, és azok leírásából, hogy ha nem ismered a bőrtípusodat, nagyon könnyen égetheted a tízezreket.
Ezen kívül sokan összekeverik a hidratálást a szérumok hidratáló hatásával, ami messze nem ugyanaz! Rövid távon talán látszik a hatása, de hosszú távon (akár egy héten belül is), fokozottan vízhiányossá, szárazzá teheti a bőrt.
Mindenképpen szükséged lesz egy tudatosan kiválasztott arckrémre!

5. Szérumok ismét
Tisztítsuk ki a képet! Egyrészt ezt sem szükséges mindenáron használni, másrészt ha igen, nem mindegy, hogy milyet! A hidratáló krém utáni szérum semmiképpen ne legyen vízbázisú, mindenképpen olajbázisút válassz, csak így lehet a mélyhidratáló hatást elérni. 
A mélyhidratáláson felül támogatja a bőr regenerációját, bőrfelszíni zsírhiányát is, ezek alapján eldöntheted, hogy valóban szükség van-e rá.

6. Arcmaszk
Hetente egyszer érdemes beiktatni, még ha úgy látszik, semmi baja nincs a bőrödnek. A méreganyagok, oxidatív stressz különböző okokból még az egészséges bőrt is károsíthatják, célszerű ezek heti egyszeri eltávolítása, és ásványi anyagokkal az újbóli feltöltése (remineralizálása). Az arcmaszk akár bőrnyugtató hatása miatt is hasznos lehet, vagy a bőrproblémák miatti helyi alkalmazására is lehetőséged ad.

 



Természetesen az egyes lépésekről sokkal részletesebben lehetne (sőt kell is) beszélni, de remélem, így is érthetőek voltak a lépések. Összeállítottam egy minimál arcápolási rutinhoz elengedhetetlen termékajánlót, hogy ha még nem alakítottad ki a saját arcápolási rutinodat, könnyebb legyen az eligazodás.

  Vadgesztenye micellás víz